FAQ

Levertijd

De levertijd is afhankelijk van een aantal factoren.

 • Is er voldoende leer/materiaal aanwezig.
 • Is er voldoende vrije tijd om het aan te maken.

Het 1665 team heeft een normale baan welke in de vrij-tijd mooie creaties maakt.  Na contact kan er een indicatie afgegeven worden wanneer geleverd kan worden.

Meestal leveren wij na het weekend.

Natuur producten

Leer is een natuurproduct, houdt daarbij rekening met;

 • Kleur van het leer materiaal wijkt af van uw beeldscherm en of papier.
 • Kleur kan per leerhuid verschillen.
 • Dikte materiaal leer kan per huid verschillen.
 • Dikte materiaal leer kan zelfs ook in een huid verschillend zijn.

Ambacht

 • Alle producten worden met de hand gemaakt en bewerkt, alleen naaien zullen wij zoveel mogelijk machinaal doen om reden van tijdwinst.
 • Ook al maken wij 10 gelijke riemen, geen een is 100% s identiek aan de andere. Dit noemt men ambacht.
 • Uiteraard doen wij ons best om alle arbeid zorgvuldig uit te voeren en om een kwalitatief hoogwaardig product te verkrijgen.

Garantie termijn

 • Wij hanteren de normale garantie termijn, let wel op dat dit een natuurproduct is welke ook aandacht behoeft.
 • Niet onnodig aan uitzonderlijke weeromstandigheden blootstellen.
 • Leer zo nu en dan onderhouden om uitdroging te voorkomen.

Chroom of plantaardig gelooid leer?

Wat verstaat men onder chroomgelooid leer?

Met chroomzouten kan leer zeer snel gelooid worden. Het is daarna gebroken wit en kan daarna probleemloos in elke gewenste kleur gespoten worden. Chroomlooien duurt ongeveer één dag. Tegenwoordig wordt ongeveer 80% van alle huiden chroomgelooid.

Wat verstaat men onder plantaardig gelooid leer?

Het plantaardig looien (met plantenextracten) duurt wezenlijk langer (ca. 100 dagen) en het leer wordt reebruin en harder als chroomgelooid leer.

De Korpsriemen komt uit de rugzijde (croupon) en zijn plantaardig gelooid en zijn afgewerkt met een haarfijne print. Dit bescherm de riem voor kleine beschadiggingen en dus ideaal om het dagelijks te dragen.

De Meshoesje komt uit de hals en zijn plantaardig gelooid met tevens een haarfijne print.

De onderzetters komt uit de hals en zijn plantaardig gelooid maar niet afgewerkt met een print.

Wat is Tuigleer?

Tuigleer is van oorsprong leer wat gebruikt werd voor tuigen voor de paarden- of hondensport.

Tuigleer is een leer dat afkomstig is van volwassen runderen en kenmerkt zich als steviger, dikker en sterker dan andere leersoorten. Dit leer is gemaakt van de dikste stukken van de huid. Is qua structuur wat onregelmatiger en heeft een meer natuurlijke uitstraling. Het leer is tevens stugger en zwaarder dan normaal gelooid leer. Tenslotte moet het tuigleer bestand zijn tegen de huid van het paard. Het schuren en zweten van het paard beïnvloed namelijk het leer.

1665?

Soms krijg ik de vraag 1665? 

Ik wilde een korte websitenaam die makkelijk te onthouden is. Getallen zijn oom makkelijk te onthouden en 1665 staat voor het oprichtingsjaar van het Korps Mariniers. Punt eu was wat nog over binnen de domein registratie (NL en COM zijn bezet). Tevens bevat het mijn geboorte cijfers 😉

1665 is dan ook gelijk de naam voor het team en het bedrijf.

QPO

Het embleem van het Korps Mariniers is een vertrouwd beeldmerk. Het bestaat dit (2021) jaar dan ook al 125 jaar, met de invoering van de nieuwe piekhelm in 1896 werd dit embleem eveneens geboren. In 1946 werd hier een nieuw element aan toegevoegd. Met een koninklijke machtiging werd op 20 november 1946 aan het embleem het motto “Qua Patet Orbis” toegevoegd.

De nieuwe helm die in 1896 werd ingevoerd voor het Korps Mariniers was afgeleid van de helm die door het Nederlands-Indisch leger in gebruik was genomen. Voor de nieuwe mariniershelm werd door kapitein der mariniers J.W. Wijnands een embleem ontworpen. In de loop van de tijd werd dit als officieus embleem voor het korps ingevoerd, op briefpapier en bij feestelijke gelegenheden. Ook werden kleinere versies ontworpen, voor andere uniformstukken.

Na de Tweede Wereldoorlog werd toestemming gevraag om de spreuk “Qua Patet Orbis” (zo wijd de wereld strekt) aan het embleem toe te voegen. Dit was het persoonlijke motto van Johan Maurits van Nassau (1604-1679). Hij was een opperofficier in het Staatse leger en in de periode 1636-1644 gouverneur-generaal van Nederlands-Brazillië. Daar nam hij deze spreuk in gebruik, hij werd zelfs onderdeel van zijn handtekening. Na terugkeer in Nederland vestigde hij zich in het Mauritshuis in Den Haag.

Bij de Slag bij Seneffe in 1674 had hij de leiding over een deel van de Nederlandse troepen. Twee regimenten mariniers onderscheidden zich hierbij bijzonder en kolonel der mariniers Francois Palm sneuvelde op dit slagveld.

Vanwege deze connectie en omdat Qua Patet Orbis bij uitstek past bij het wereldwijd inzetbare Korps Mariniers gaf koningin Wilhelmina in 1946 toestemming om het persoonlijke motto van haar illustere familielid te gebruiken. Met gepaste trots wordt het QPO vanaf die datum door de Nederlandse mariniers gevoerd.

Bron Mariniersmuseum

Nieuw Logo?

Staat het logo wat u zoekt er niet tussen dan is het mogelijk deze aan te maken. U moet dan een goede afbeelding hebben welke wij moeten digitaliseren. Als dat voor elkaar is gaan wij er een stempel van laten maken. Dit proces kan rond de vierweken duren afhankelijk van de moeilijkheidsgraat van het logo. Overigens ontwerpen wij zelf geen logo’s. Logo tekenen en stempel maken kost geld. Afhankelijk van de grote loopt dit op. Voor een Korpsriem moeten er bijvoorbeeld minimaal twee riemen besteld worden. Vraag meer info aan indien gewenst.

1665 Korpsriem

Translate »